היסודות הסמויים מן העין

הצעה לגידול אובייקטים לפי עקרון הבניה העצמית של חומר.

מיכל זגגי

בהנחיית תומר ספיר

עיצוב וטכנולוגיה

כיצד ניתן להשפיע ולהשתמש בעקרונות הבניה העצמית של החומר, Self assembly, במטרה לפתח יישומים ומוצרים ברי קיימא?

היסודות הסמויים מן העין

החברה התעשייתית מקיפה את עצמה בכמויות אדירות של אובייקטים, המיוצרים בייצור המוני, והם ברובם חסרי ייחוד ועשויים מחומרים לא טבעיים. אם בעבר לכל מוצר שנרכש היה ערך, והוא נשמר ותוקן, התרבות הצרכנית של היום מקיפה אותנו בסחורה שבה אנחנו משתמשים וזורקים. הצרכנות העודפת הזו מוליכה להצטברות של כמויות אשפה בלתי מתכלה אשר מאיימת להחניק את העולם הטבעי שסביבנו.
הפרויקט שלי דן בדרך בה תוכל טכנולוגיה עתידנית להשתמש בעקרונות ייצור שהתפתחו אבולוציונית בטבע כדי לפתור חלק מהבעיות שנוצרו בעקבות תיעוש יתר.
בטבע, צדפות מייצרות את השלד החיצוני שלהן על גבי שלד חלבוני. על אותו שלד מתאספים מינרלים לכדי גבישים בתהליך בנייה עצמית. בתהליך הזה, שנקרא ביו מינרליזציה נוצר חומר שהוא בעל תכונות ייחודיות: יש לו חוזק מבני גבוה יחסית למשקלו. הוא עמיד לתנאי חוץ קיצוניים, והנראות שלו משתנה ביחס לחומרים המרכיבים אותו.
הפרויקט שלי מציע דוגמאות לגידול מוצרים לפי עקרונות ייצור שהטבע פיתח. ייצור המוצר יתקיים בשלושה שלבים:
1. תכנון ועיצוב מוצר המתאים לצרכי הלקוח הספציפי
2. יצירת שלד מבני שיהווה בסיס להיווצרות קריסטלים
3. בנייה עצמית של מינרלים על השלד לבניית המוצר הסופי
שיטת הייצור האלטרנטיבית שאני מציעה תאפשר שפה צורנית שלא מוגבלת על ידי מכונות ייצור. בנוסף, סוג החומרים והספונטניות של התהליך, ייצרו שונות ויתנו ייחוד לכל אובייקט. לבסוף, חומרי הייצור הם טבעיים ומתכלים ומאפשרים שמירה על הטבע שסביבנו.

תגליות בשנים האחרונות הביאו את העולם המדעי להבין את תהליך הביו מינרליזציה באופן מולקולרי. במקביל, ייצור מוצרים בשיטות של ננוטכנולוגיה מתפתח והופך להיות ישים. הפרויקט שלי רותם את ההתפתחויות האחרונות בשני תחומי הידע החדשניים הללו לטובת יישומים הפונים לקהל הרחב.

מילות מפתח: ביו מינרליזציה, גידול מוצרים, בנייה עצמית, ננוטכנולוגיה, חומרים מתכלים

מיכל זגגי, אמא לשני בנים.
בעלת תואר ראשון בעיצוב המוצר במכון הטכנולוגי בחולון ותואר שני בשימור מבנים ואתרים מאוניברסיטת לובן בבלגיה.
מרצה לעיצוב באוניברסיטה הפתוחה.
מנהלת את סטודיו-דוק, סטודיו לעיצוב ולתיעוד.
בעלת ניסיון מקצועי של 25 שנה עם התמחות בעיצוב המוצר ועיצוב פנים מסחרי ופרטי.

ביו / Bio

מיכל זגגי, מעצבת עבור אנשים. מחפשת חיבורים בין עולם הטבע והטבע האנושי.

חלק מאוסף

אוסף לדוגמא 2